ODVLAŽIVAČI I ODVLAŽIVANJE VAZUHA

ŠTA JE TO ODVLAŽIVANJE VAZDUHA?

Odvlaživanje vazduha je postupak oduzimanja vode (vodene pare) iz vazduha.

Vazduh je mešavina gasova a vodena para je voda u gasovitom stanju. Kada će voda biti voda, kada led a kada para odlučuju temperatura i pritisak. Tako će vodena para iz vazduha preći u vodu ako se vazduh ohladi na određenu temperaturu. Temperatura pri kojoj vodena para iz vazduha prelazi u vodu zove se tačka rosišta. Lako se pamti jer je povezano sa prirodnom pojavom – rosom. Rosa je najjača kada su najveće temperaturne razlike između noći i dana a najviše je ima u senovitim dolinama. Vazduh se preko dana jako ugreje, proširi i upije puno vodene pare. Preko noći vazduh se hladi, skuplja i otpušta vodu. Ta voda iz vazduha je rosa ili inje zimi. Isto se dešava s našim prozorima i zidovima kada se vlažan vazduh iz naše kuhinje ohladi na prozorima i zidovima i otpusti vlagu stvarajući kondenzaciju.

KONDENZACIJSKI ODVLAŽIVAČI VAZDUHA

Tako rade i kondenzacijski odvlaživači vazduha koji su najčešći tip električnog uređaja za odvlaživanje vazduha. Ventilator uvlači vazduh i vodi ga preko rashladnika gde voda kondenzuje i sliva se u odvod. Dalje vazduh putuje preko toplog elementa, greje se i suv i zagrejan izlazi u prostor.

Grafički prikaz osnovnih delova odvlaživača vazduha
Grafički prikaz osnovnih delova odvlaživača vazduha

 

ODVLAŽIVANJE VAZDUHA I VLAGA U KUĆI

Odvlaživanje vazduha je najjednostavniji  ( i najjeftiniji ) zdrav način sprečavanja posledica visoke vlažnosti prostora i zidova. Pojava kondenzacije i plesni na zidovima može biti uzrokovana hladnim zidovima ali ako vazduhu u sobi uzmemo vlagu – nema se šta kondenzovati pa nema ni problema kondenzacije i plesni. Kondenzacija vodene pare na staklima i zidovima uglavnom nastaje iznad 65% relativne vlažnosti vazduha zimi a odvlaživač sa lakoćom održava za ljude idealnih 50-55% i niže. Samo grejanjem zapravo povećavamo problem jer topli vazduh upija još više vlage te je odnosi u hladnije delove stana. Visoka temperatura dodatno pogoduje razvoju mikroorganizama. Odnos vlažnosti vazduha i temperature kada nastaje kondenzacija zovemo “TAČKA ROSIŠTA”

ŠTA JE TAČKA ROSIŠTA

Tačka rosišta je stanje vlažnosti i temperature kada vodena para izgasovitog prelazi u tečno stanje. Ako znamo temperaturu, vlažnost prostora i temperaturu površine (zida ili stakla) možemo lako odrediti stepen rizika nastanka kondenzacije i štetnih GPA.

Kalkulator tačke rosišta

ODVLAŽIVANJE VAZDUHA, ODVLAŽIVAČI I KAPILARNA VLAGA ZIDOVA

Ako su zidovi vlažni zbog kapilarne vlage zidova, suv vazduh iz odvlaživač osušiće površinu zida i neće dozvoliti razvoj mirisa i plesni. Zidovi će ostati vlažni iznutra ali suve površine pa neće biti nezdrave plesni i neugodnog mirisa!

ZAŠTO SMO DO SADA MOGLI BEZ ODVLAŽIVAČA?

Često je pitanje, pogotovo onih koji su se odlučičli za PVC ili aluminijske prozore i vrata.

Pre svega, primetimo da se kondenzacija vodene pare dešava zimi, dakle kada je veća razlika spoljne i unutrašnje temperature.

Kada će tačno doći do kondenzacije, možete saznati pomoću kalkulatora tačke rosišta.

Nadalje, zimi više boravimo u kući, više se kuva, veš sušimo u zatvorenom prostoru tako da je i unos vlage u vazduh povećan dok istovremeno prozore i vrata držimo zatvorenima, radi čuvanja topline prostora. Time smo dobili sve uslove za stvaranje kondenzacije: TOPAO I VLAŽAN UNUTRAŠNJI VAZDUH I HLADNE POVRŠINE STAKALA I ZIDOVA.

Ali ponavlja se pitanje: zašto toga nije bilo pre PVC-a?

Za razliku od starije, trošne drvene stolarije, PVC ili aluminijska a čak i nova drvena stolarija odlično dihtuje i ne dozvoljava minimalnu izmenu spoljnog i unutrašnjeg vazduha, koja ipak smanjuje koncentraciju vlage u zatvorenom prostoru.

Novi prozori i vrata NE STVARAJU VLAGU samo rade ono za šta su napravljeni – odlično dihtuju!

Iz tog razloga je potrebno poboljšati provetravanje, pre svega kuhinje i kupatila.

Koji je tačan uzrok problema u Vašem prostoru i koja rešenja najbolje odgovaraju Vašem problemu, možemo odrediti našom profesionalnom dijagnostikom.

Izvor: Aerotehna

Pročitajte i ovo...

Najčitanije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *